How To: Výměna oleje v dierenciálu

07.04.2011 by george

Měl jsem o víkendu trochu volného času, tak jsem se rozhodl vyměnit olej v diferenciálu. Je to mnohem snazší než výměna oleje v převodovce a možná i lehčí než výměna oleje v motoru. Budete potřebovat následující věci:

  • Klíče velikosti 17mm, 23mm a 24mm
  • Páčidlo nebo jakoukoliv jinou vhodnou páku
  • Silikonový olej, případně stačí i kapka oleje obyčejného
  • Vanu na olej. Pokud nemáte, stačí rozpůlit větší nádobu třeba od vody do ostřikovačů
  • 1l oleje do diferenciálu, v mém případě Valvoline 80w-90 GL-5

Je dobré před výměnou auto trochu projet, aby se olej v diferenciálu zahřál a vyteklo s nim víc nečistot. Chcete-li si ušetřit rozčilování s plněním, doporučuju sundat koncový díl výfuku. To jsou dvě 17mm matky na přírubě na řidičova straně a pak vyháknutí z gumových držáků. K tomu je páčidlo a silikonový olej, kterým je dobré gumové úchyty nastříkat, aby z nich výfuk lépe vyklouzl. Pokud výfuk sundáte, budete moct vyměnit olej s autem na zemi a bez větších problémů.

Jakmile bude pryč, budete mít ničím nerušený přístup k diferenciálu. Připravte si pod diferák nádobu na chycení starého oleje a povolte napouštěcí šroub(horní, 23mm) a pak až vypouštěcí (spodní, 24mm). Nechte olej vytéct a mezitím si můžete vyčistit oba šrouby od nánosu ze silnice a od bordelu zevnitř diferáku. Až olej vyteče, zašroubujte a dotahněte spodní šroub a lijte horním otvorem olej, dokud z něj nezačne vytékat. Zašroubujte horní matku a máte hotovo!